Kudzu właściwości

Kudzu właściwości

Kudzu to od lat powszechnie stosowana przez ludzi roślina. Jej właściwości powinny być docenione przez wiele osób. Dotyczy to zwłaszcza tych, którzy zmagają się z nałogami, gdyż kudzu jest zdecydowanym sojusznikiem w walce z nimi. A to tylko jedna z jego zdrowotnych właściwości potwierdzonych przez naukowców.

Korzeń kudzu

Kudzu to inaczej opornik bądź ołownik łatkowaty. Mowa tu o roślinie, w której wartościowe z punktu widzenia ziołolecznictwa jest korzeń oraz liście. Kudzu należy też do strąkowców, co oznacza, że mowa tu o roślinie pnącej, która osiąga nawet 12 metrów wysokości. Pochodzi z Japonii, natomiast już 200 lat p.n.e. kudzu był używany w chińskiej medycynie ludowej. W XIX wieku trafił do Stanów Zjednoczonych, gdzie początkowo był stosowany jako pokarm dla zwierząt hodowlanych z uwagi na swój szybki wzrost. O wiele później odkryto substancje aktywne, które czynią z niego składnik wielu leków oraz suplementów diety. Wlicza się do nich głównie genisteinę oraz daidzeinę.

Kudzu właściwości

Warto zauważyć, że w Japonii oraz w Chinach kudzu stosowany jest głównie w leczeniu cukrzycy, gorączki, nudności, a ponadto grupy. Ponadto jest świetny w zwalczaniu migren oraz alergii. Kudzu to także świetna roślina wykorzystywana w walce ze schorzeniami górnych dróg oddechowych. Korzeń ten może też obniżyć podwyższone ciśnienie krwi, a dodatkowo złagodzić wszelkie dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Jak wiadomo, mniej znaną oraz właściwie niedawno odkrytą właściwością kudzu jest jego wsparcie w leczeniu wszelakich uzależnień. Ta właściwości wynika ze zdolności kudzu do ograniczania ilości wypijanego alkoholu etylowego. Wszystko dzięki zawartym w tej roślinie związkom flawonoidowym. Możliwe jest hamowanie przyswajania alkoholu, ale też ograniczane jest zatrucie alkohole. Dlatego coraz więcej osób docenia właściwości kudzu. Roślina ta idealnie zastępuje alkohol pod kątem doznawanych wrażeń, a przy tym nie jest szkodliwa dla organizmu w tym stopniu, co alkohol etylowy. Badania natomiast wskazały, że kudzu był w stanie ograniczyć aż o 40 proc. ilość wypijanego alkoholu w grupie osób chorych na alkoholizm, co jest niewątpliwą zaletą tej rośliny. Dlatego jest ona bardzo ceniona na całym świecie.