Przydatne akcesoria kuchenne w dietetycznym gotowaniu

Przygotowywanie zdrowych posiłków nie zawsze jest szybkie i proste. Wiele aromatycznych dań wymaga solidnego przygotowania, dłuższej chwili spędzonej w kuchni. Nieodzowne do tego będą funkcjonalne akcesoria, które ułatwią wiele zadań, a także usprawnią cały proces gotowania. Co warto mieć w kuchni, będąc na zdrowej diecie? Jakie gadżety sprawdzają się dobrze przy przyrządzaniu posiłków w stylu fit?

Precyzyjny dobór składników i porcji

Dieta dla sportowców czy jadłospis dla osób chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów wymagają sporej precyzji przy przygotowywaniu posiłków. Ważne są proporcje składników odżywczych, odpowiednia wartość kaloryczna. Przyrządzanie posiłków „na oko” może znacznie zakłócić przebieg diety i jej skuteczność, dlatego elektroniczna waga kuchenna będzie doskonałym sprzętem nawet dla osób z dużym kulinarnym doświadczeniem. Przydatne okazują się także zestawy miarek w postaci łyżeczek czy specjalnych pojemników, które pomagają w precyzyjnym odmierzaniu wybranych produktów żywnościowych. Nieodzowne są również tabele kaloryczne i wartości odżywczych.

Pieczenie zamiast smażenia

Większość diet, nawet tych w formie porad żywieniowych, a nie precyzyjnych jadłospisów zakłada zdrową obróbkę termiczną produktów. Smażenie na tłuszczu zwykle takim procesem nie jest, dlatego warto zaopatrzyć się w akcesoria ułatwiające przygotowywanie posiłków w inny sposób. Pieczenie w niskich temperaturach w odpowiednich naczyniach czy formach to jedna z metod. W zdrowym pieczeniu świetnie sprawdzi się ceramiczne naczynia do pieczenia, które doskonale rozprowadza temperaturę i pozwala na uniknięcie przypalenia potrawy czy jej przywierania nawet przy niewielkiej ilości tłuszczu. Można wyposażyć je w pokrywę, która pozwoli osiągnąć doskonałe rezultaty.

A może gotowanie na parze?

Do jednego z najzdrowszych sposobów przyrządzania gotowanych warzyw, ale także mięsa czy ryb zaliczane jest gotowanie na parze. Pomaga ono uniknąć wypłukiwania cennych składników odżywczych z żywności – witamin i minerałów. Dodatkowo zapewnia ich lepszą strukturę, korzystniejszy smak. Wbrew pozorom nie jest konieczny do tego procesu specjalistyczny sprzęt. Może wystarczyć pojemny garnek Florina i dedykowana wkładka oraz pokrywka. Alternatywnie gotowanie na parze w wyższych temperaturach i szybszym tempie jest możliwe także w szybkowarze, który świetnie sprawdza się w zdrowej kuchni. Pozwala on na szybsze, a jednocześnie zdrowe przyrządzanie potraw różnego rodzaju bez dodatku soli czy tłuszczu.