Te oleje znasz z kuchni – w wersji „na zimno” są jeszcze zdrowsze!

Popularne oleje do smażenia często są dodawane także do sałatek, ciasta do naleśników oraz innych potraw. Do codziennej diety warto wprowadzić odrobinę zdrowego urozmaicenia i zacząć dodawać do dań oleje tłoczone na zimno, które w odróżnieniu od produktów rafinowanych nie tracą w procesie tłoczenia swoich cennych wartości. Sprawdź, jakie oleje naturalne przydadzą się w kuchni i jak ich używać.

Olej z rzepaku

Tłoczenie na zimno w temperaturze poniżej 40 stopni Celsjusza umożliwia zachowanie cennych składników odżywczych, w tym niezbędnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega. Olej rzepakowy niepoddawany obróbce termicznej w wysokich temperaturach oraz procesom chemicznym można bez obaw dodawać do sałatek, mięsa, wypieków, naleśników czy też domowego majonezu. Możliwe jest również wykorzystanie go do smażenia, duszenia i pieczenia.

Ponadto warto rozważyć przyjmowanie doustne oleju – dwie łyżki stołowe dziennie mogą mieć niebagatelny wpływ na pracę mózgu, układ sercowo-naczyniowy oraz urodę. Olej rzepakowy tłoczony na zimno wyróżnia się walorami smakowymi, porównywalnymi z niepowtarzalnym smakiem oliwy z oliwek. Warto również wiedzieć, że podczas smażenia olej nie traci swoich cennych właściwości, a potrawy nie nasiąkają tak bardzo tłuszczem jak w przypadku produktów rafinowanych.

Olej słonecznikowy

Także olej słonecznikowy tłoczony metodą na zimno nadaje się do przyrządzania ciepłych potraw. Można wykorzystać go podczas gotowania wielu potraw oraz sosów, temperatura dań nie powinna jednak przekraczać 100 stopni Celsjusza. Bogaty w kwasy Omega oraz witaminę E olej idealnie nadaje się jako dressing do sałatek, składnik smacznych sosów oraz dodatek do potraw duszonych i pieczonych.

Pozytywny wpływ na zdrowie i urodę może wywrzeć płukanie ust olejem słonecznikowym – codziennie rano należy ssać przez kilka minut jedną lub dwie łyżeczki oleju. Taki zabieg może skutecznie oczyścić organizm ze szkodliwych toksyn, co na pewno przełoży się na lepszą jakość życia. Nieoczyszczony i nierafinowany olej słonecznikowy obniża poziom złego cholesterolu, wzmacnia odporność i łagodzi objawy np. zapalenia zatok czy też chorób reumatycznych.

Olej kokosowy

Wraz z nadejściem mody na egzotyczne dania oraz produkty do Polski zawitał olej kokosowy, który z miejsca przypadł do gustu fanom jego delikatnego zapachu. Wersja tłoczona na zimno zawiera znacznie więcej cennych składników odżywczych niż produkty nierafinowane i może okazać się pomocna w walce ze zbędnymi kilogramami. Olej kokosowy jest bardzo sycący, dzięki czemu zmniejsza się ochota na przekąski między posiłkami.

Ponadto popularny olej jest niskokaloryczny, dlatego można sięgać po niego bez obaw o przytycie. Sporą zaletą tłoczonego na zimno oleju z Olejarni Gaja jest możliwość poddawania wykorzystania go do smażenia, pieczenia czy też gotowania w wysokich temperaturach. Olej kokosowy może również być smacznym dodatkiem do koktajli, wypieków, deserów, a nawet zup i zapiekanek.

fot. olejarnia-gaja.pl